Inloggen Account aanmaken

Lichamelijke gezondheid

Lichamelijke gezondheid

Als je ouder wordt verandert je lichaam en dat betekent bijvoorbeeld dat je slechter tegen alcohol kan. Je slikt ook vaak (meer) medicatie. Gaat dat samen met alcohol? Ook slechter slapen kan horen bij ouder worden. Werkt het dan om een drankje te nemen voor het slapengaan?

Aan de slag met Slapen, eten, gezondheid, medicatie >>

Bij het ouder worden werkt ons lichaam anders dan toen we jonger waren. De vochtbalans verslechtert en de lever en nieren gaan minder goed functioneren. Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken en stijgt het alcoholpercentage in het bloed. Het effect van een enkel glaasje alcohol is daarmee veel groter dan voorheen.

Ook het effect van alcohol op de slaap is dus groter. Dat lijkt positief, maar dat is slechts schijn. Met een glaasje op val je wel makkelijker in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is minder goed. En wist je dat alcohol de werking van bepaalde medicijnen kan verminderen en van anderen juist versterkt? In de zelfhulpmodule leer je hier meer over.

Wil je de hele zelfhulpmodule vanaf het startpunt volgen omdat je graag op verschillende onderdelen wil werken aan je bewustwording van alcoholgebruik? Dat kan natuurlijk ook: ga naar de zelfhulpmodule. Of lees eerst meer informatie over de zelfhulpmodule.